Ventilasjon

Les mer her om hvordan ventilasjonsanleggene fungerer, om riktig bruk av ventiler i leilighetene, og rengjøring / skifting av ventiler.

Ventilasjonsanleggene i borettslaget trekker kun luft ut av leilighetene. Ingen ny luft blir tilført. Luften trekkes ned i garasjeanleggene eller opp over tak. For at det skal bli en riktig luftgjennomstrømning gjennom leilighetene, er det derfor viktig at ventiler ikke blir stengt.

Har du problemer med at:

  • Det dogger / fryser på vinduene?
  • Det trekker kald luft gjennom inngangsdøren til leiligheten?
  • Det lukter søppel i entréen?
  • Du ikke får luftet på kjøkkenet?
  • Det er kaldt på gulvet på soverommet?
  • Det er vanskelig å få lukket inngangsdøren?

Dette kan skyldes at det ikke er god nok luftgjennomstrømning i leiligheten din.

MERK: Ventilene over skyvedørene og på soverommene må holdes åpne for å unngå problemene nevnt ovenfor! Ventilene til ventilasjonsanlegget bør heller ikke stenges!

Dørene til soverommene er bygget uten dørstokk slik at luften skal kunne strømme under døren. Det samme gjelder dørene til bad/vaskerom. Ved oppussing må det ikke bygges dørstokker som stopper luftgjennomstrømningen.

Dersom spalteventilene ved vinduene stenges, vil du oppleve at ventilasjonsanlegget trekker "falsk" luft (f.eks fra inngangsdør og skyvedør). Det vil heller ikke bli en naturlig sirkulasjon av luft i leiligheten, og du kan oppleve at det er vanskelig å få leiligheten varm. Dette skaper igjen en risiko for et dårlig inneklima.

Det er ikke tillatt å montere elektriske ventilatorer på ventilasjonsanlegget. Disse vil blåse luft fra din leilighet inn til naboen, og forstyrre ventilasjonen. Kjøkkenventilator uten motor kan monteres på anlegget.  Disse har et spjeld som åpnes slik at luften suges ut gjennom ventilatoren.

De runde ventilene på avsug til ventilasjonsanlegget kan enkelt tas av for rengjøring ved å trekke dem rett ut.  

Filtre til luftelukene på soverommene (i 3, 4 og 5-roms leilighetene) fås kjøpt på styrekontoret til kr 25,- per stykk.

Les også om kondens her: Kondens - informasjon.pdf